top of page

Hem glutensiz hem leziz 

3. Güvenilir Ürün Zirvesi kapsamında düzenlenen workshoplar gastronomi tutkunlarını buluÅŸturdu. Hem glutensiz hem leziz temasıyla gerçekleÅŸtirilen workshoplarda, glutensiz tariflerin hem saÄŸlıklı hem lezzetli olabileceÄŸi vurgulandı. Ana sahnede reçete denemeleri ile gerçekleÅŸen etkinlikte glutenin tercih mi zorunluluk mu olduÄŸu sorusu da geniÅŸ çapta ele alındı. 

Güvenilir Ürün Zirvesi’nin en merak edilen etkinliklerinden workshoplar bu yıl "Tatlarda Özgürlük: Glutensiz Lezzet KeÅŸfi" baÅŸlığında düzenlendi. Ana sahnede yapılan Glutensiz reçete denemelerini gastronomi alanının uzman ismi Åžef Özlem Mekik hazırladı.  

​

Workshopların ilk bölümünde Muratbey Peynirleri kullanılarak Patlıcan Melanzane yapıldı. Patlıcanlı bir meze olan tarifte Muratbey’in Kaymaklı ve Burgu Peyniri kullanıldı. Ürünün hazırlanması esnasında konunun uzman isimleri de glutensiz beslenmeye dair doÄŸru bilinen yanlışları konuÅŸtu. ModeratörlüÄŸünü Analiz Gazetesi Yazarı Kübra Yılmaz ÇetindaÄŸ’ın yaptığı sohbetin konuÅŸmacıları Ä°stanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. Kamil Bostan, Muratbey Ä°letiÅŸim ve Ä°ÅŸ GeliÅŸtirme Direktörü Gülnur UluÄŸ ve Türkolog Sibel TopçuoÄŸlu DedeoÄŸlu oldu. Gazeteci Kübra Yılmaz ÇetindaÄŸ’ın sorularını yanıtlayan konuÅŸmacılar gluten ile saÄŸlık iliÅŸkini tartışırken glutensiz lezzetlerin Türk damak kültürüne uygun hazırlanabileceÄŸi konuÅŸuldu.  

​

Ä°kinci workshopta ise et ÅŸarküteri ürünleri kullanılarak hazırlanan glutensiz tarifler ele alındı. Danet Afyon SucuÄŸu ve Danet Dana Kaburga Füme ürünleri kullanılarak hazırlanan Fırın Mücver hem saÄŸlıklı oluÅŸu hem de pratikliÄŸi ile çok beÄŸenildi. Fırın Mücver hazırlanırken Gastronomi Yazarı Talip Bayram’ın moderatörlüÄŸünü üstlendiÄŸi bir sohbet gerçekleÅŸtirildi. Toplumun gluten tüketimine bakışı, yanlış bilgilendirmeler, çölyak’ın nasıl bir hastalık olduÄŸu gibi baÅŸlıkların ele alındığı sohbette DANET Kalite Güvence Yöneticisi Furkan Sungur Uluçay, Çölyakla YaÅŸam DerneÄŸi BaÅŸkanı Serap Ardıç ve Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları ÖÄŸretim Görevlisi Çise Gökçe gluten tercih mi zorunluk mu sorusuna da yanıt aradılar. 

​

Her iki workshop da gluten hassasiyeti olanlar için hem lezzetli hem de saÄŸlıklı alternatiflerin mümkün olduÄŸunu gösterdi. Katılımcılar, glutensiz mutfakla ilgili bilgi edinirken aynı zamanda öÄŸle yemeÄŸinde workshoplarda yapılan reçeteleri tatma fırsatı buldular. 

​

Ä°ÅŸte o glutensiz reçeteler.

 

Patlıcan Melanzane

Hazırlanma ve PiÅŸirme Süresi: 30 dakika 

Porsiyon Miktarı: 4 - 6 kiÅŸilik 

Malzemeler: 

2 adet bostan patlıcanı (halka halinde kesilmiÅŸ ve tuzlu suda bekletilmiÅŸ) 

200 gram Muratbey Burgu Peynir 

100 gram Muratbey KaÅŸar Peyniri (rendelenmiÅŸ) 

2 diÅŸ sarımsak (ince doÄŸranmış) 

1 adet soÄŸan (ince doÄŸranmış) 

3 adet domates (rendelenmiÅŸ) 

1 yemek kaşığı zeytinyağı 

1 tatlı kaşığı domates salçası 

Tuz, karabiber, fesleÄŸen 

Taze fesleÄŸen yaprakları (isteÄŸe baÄŸlı) 

  

Hazırlanışı: 

1- Halka halinde kesilmiÅŸ patlıcanları tuzlu suda  bekletin, ardından iyice kurulayın ve zeytinyağı ve mısır unu ile bulayın.  

2- Bir tavada zeytinyağı ile doÄŸranmış sarımsak ve soÄŸanı soteleyin. Domatesleri ve salçayı ekleyip 5 dakika kadar piÅŸirin. Tuz, karabiber ve fesleÄŸen ekleyerek sosu lezzetlendirin. 

3- Patlıcanları180 C  fırına verin ve piÅŸirin. 

4- Ön piÅŸirilmesi yapılmış patlıcanları fırın tepsisine bir kat serin, üzerine domates sosu gezdirin. Muratbey Burgu Peyniri ve rendelenmiÅŸ Muratbey KaÅŸar Peynirinden serpin. Bu iÅŸlemi birkaç kat yaparak tekrarlayın. 

5- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, peynirler eriyip üzeri hafif kızarana kadar (yaklaşık 10-15 dakika) piÅŸirin. 

6- Üzerine taze fesleÄŸen yaprakları ekleyerek servis edin. 

  

Fırında Kabak Mücver

 Hazırlanma ve PiÅŸirme Süresi: 50 dakika 

Porsiyon Miktarı: 4 - 6 kiÅŸilik 

Malzemeler: 

2 adet kabak, 1 adet havuç ve 1 adet patates (rendelenmiÅŸ ve suyu sıkılmış) 

100 gram Danet Afyon SucuÄŸu (küçük küpler halinde doÄŸranmış) 

100 gram Danet Dana Kaburga Füme (ince doÄŸranmış) 

2 adet yumurta 

1 su bardağı rendelenmiÅŸ kaÅŸar peyniri 

1/2 su bardağı mısır unu 

1/2 su bardağı zeytinyağı 

1 paket kabartma tozu 

Tuz, karabiber, pul biber 

Biraz doÄŸranmış taze nane ve dereotu 

  

Hazırlanışı: 

1- RendelenmiÅŸ sebzelerin suyunu iyice sıkın. 

2- Kabak, havuç, patates ve doÄŸranmış Danet ürünlerini bir karıştırma kabına alın. 

3- Yumurtaları, rendelenmiÅŸ kaÅŸar peynirini, mısır ununu ve kabartma tozunu ekleyin. 

4- Zeytinyağını ekleyerek karıştırın. Tuz, karabiber, pul biber ve taze otlarla lezzetlendirin. 

5- Hazırladığınız karışımı yaÄŸlanmış fırın tepsisine eÅŸit bir ÅŸekilde yayın. 

6- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar piÅŸirin. 

7- Dilimleyerek sıcak servis yapın. 

bottom of page